Soorten Reiniging

Gepubliceerd op 26 juli 2021 om 21:55

Zodra je besluit om je huid (beter) te gaan verzorgen, ga je vol enthousiasme naar de winkel. Je hebt gelezen dat je goed moet reinigen. Dat is stap 1 van je huidverzorging. Met een glimlach sta je voor de schappen, maar dat vergaat je al gauw. Er zijn zoveel verschillende soorten reinigers. Wat is nou het verschil en hoe weet je wat je moet hebben? 
Reinigers bestaan altijd uit 2 stap. Stap 1 is je eerste reiniger voor het verwijderen van make-up en vuilresten. Voor effectief resultaat wordt aangeraden om met 2 verschillende soorten reinigers te reinigen. Stap 2 haalt de laatste vuilresten weg en stelt de PH-waarde van je huid weer op orde. Reinigen is echt het allerbelangrijkste van huidverzorging. Zonder reinigen heeft alle andere verzorging geen enkel effect. Door te reinigen verwijder je de dode huidcellen en staat je huid 'open' voor werkstoffen. Daarnaast vertraagd reinigen huidveroudering. Ook al gebruik je geen make-up, vuilresten in de lucht/blauw licht van je telefoon/uv-straling bevatten vrije radicalen en zorgen voor huidveroudering. Reinig daarom 2x per dag. 2x? Jazeker, zowel in de ochtend als avond.

Let op: Er zit veel verschil in reinigers. De hoeveelheid parfum, werkstoffen, soorten ingrediënten etc. verschillen per merk. Let dus goed op en kijk wat bij je past! 

 

Reinigingsmelk

Reinigingsmelk is 1 van de bekendste en meest gebruikte soort reiniger. Reinigingsmelk is een milde, zachte reiniger geschikt voor de gemengde huid. De melk gebruik je ALTIJD in combinatie met een lotion. Waarom? Een milk laat een filmlaagje achter. Als je dit niet verwijderd raken je poriën verstopt en krijg je puistjes. Een lotion verwijderd de laatste vuilrestjes en hersteld meteen de PH-waarde van je huid. 
Hoe gebruik je een reinigingsmelk?
In de reclame zie je dat de melk veelal op een watje wordt gedaan en lekker over je gezicht heen wordt geswiped en klaar is kees. Doe-dit-niet. Door een watje te gebruiken druk je het vuil wat op je huid zit in je poriën. Het effect wat je wilt bereiken behaal je op deze manier niet. Maak je gezicht of je handen nat en smeer de melk over je hele gezicht met ronddraaiende bewegingen. Als je alles gehad hebt spoel je het product af. Note: Als je het gebruikt met water, hoef je maar heel weinig van het product te gebruiken. 

 

Gezichtswater

Stap 2 van je reiniging. Met een gezichtswater is het belangrijk dat je op let wat je koopt. Veel lotions bevatten een te hoog percentage alcohol, waardoor je alleen maar uit droogt. Een tonic daarentegen bevat altijd maar maximaal 4% alcohol. Alcohol is niet altijd slecht en daarom moet je opletten wat je koopt. Kies voor een milde tonic/lotion met een laag percentage alochol van hetzelfde merk als je stap 1 reiniger. Producten zijn veelal op elkaar afgestemd en daarom moet je het zeker bij hetzelfde merk houden :)
Hoe gebruik je een gezichtswater?
Je huid is al gereinigd met stap 1 en daarom kun je gezichtswater wél op een watje doen. Gebruik niet teveel, swipe over je gezicht en laat het zitten. Een gezichtswater werkt adstringerend (samentrekkend). Dit voel je en kan worden ervaren als tintelend of prikkend. Dit is niet ernstig en een normale reactie.

 

Reinigingsolie

Een olie is veelal hydrofiel. Hydrofiel = wateraantrekkend en werkt dus alleen in combinatie met water. Zodra je olie in aanraking komt met water, zal er een witte melkachtige substantie ontstaan. Een olie is zeer geschikt voor een droge tot vochtarme huid.
Hoe gebruik je een olie?
Ook voor de olie geldt dat je je hele gezicht met rond draaiende bewegingen in smeert en het product goed af spoelt. Sluit af met een gezichtswater.

 

Reinigingsschuim

Een schuim is perfect te gebruiken onder de douche. Bedoelt voor de vette, onzuivere huid. Ingrediënten van een schuim bevatten vaak kalmerende werkstoffen waardoor je onzuiverheden al snel zullen verminderen. Om deze reden is een schuim ongeschikt voor een droge/vochtarme huid. 
Hoe gebruik je een schuim?
Even goed schudden, 2x pompen en lekker je gezicht en hals volledig insmeren. Afspoelen en sluit af met een gezichtswater.

 

Reinigingsgel

De gel is vaak geliefd onder mannen en jongeren. Dit komt omdat de meeste gels goed zullen opschuimen en dus perfect zijn voor onder de douche. Een gel is een vriendelijke, verfrissende, maar zeer effectieve manier van reinigen. Geschikt voor de gemengde alsmede de onzuivere huid. 
Hoe gebruik je een gel?
Doe een beetje in je hand, maak je andere hand nat en wrijf het op tot het gaat schuimen. Smeer je gezicht goed in en spoel af. Sluit af met een gezichtswater.

 

Micellair Water

Hartstikke mooi concept! Echter is een micellair water leuk als je een avondje bent wezen stappen en niet zo'n zin hebt in reinigen of als je 13 bent en voor het eerst gaat reinigen. Het reinigt echt onvoldoende voor dagelijkse reiniging. Wat de fles of de reclame je ook beloofd. Wel is het zeer geschikt als oogreiniger of als gezichtswater.
Hoe gebruik je micellair water?
Breng het aan op een watje en swipe over je hele gezicht. Niet afspoelen.

 

Scrub

Een belangrijke stap waar je goed mee op moet letten. Veel scrubs bevatten plastic of zanderige deeltjes. Dit is veel te grof voor je huid en doet meer kwaad dan goed. Je beschadigd hiermee je gezonde huidcellen en veroorzaakt ontstekingen en irritaties. Kies liever voor een natuurlijke scrub met jojoba bolletjes of een oplosbaar granulaat. Door te scrubben worden je serums en crèmes beter opgenomen en krijg je algeheel gladder huidbeeld.
Hoe gebruik je een scrub?
Omdat je de bovenste huidlaag verwijderd mag je maar max 2x per week scrubben. Indien je dit vaker doet verwijder je teveel van je hoornlaag. De hoornlaag beschermt je tegen uitdroging en is een effectieve barriére tegen ziektekiemen.

 

Ezymatische Peeling

Een enzymatische peeling is een milde dieptereiniging. Deze lost als het ware de dode huidcellen op. Hiermee beschadig je je huid niet en gaat deze vorm van reinigen dieper door dan een scrub.
Hoe gebruik je een enzymatische peeling?
Een enzymatische peeling is gevriesdroogd en wordt aangemaakt met water. Het kan gaan schuimen of wordt een kleverige gel. Je brengt de peeling aan en laat het volledig indrogen. Zodra het droog is 'rubbel' je het van je huid af en ziet je huid er weer uit als nieuw. Ook voor de peeling geldt: maximaal 2x per week

 

Reinigingsdoekjes

Een dikke vette no-go. Reinigingsdoekjes bevatten agressieve stoffen en teveel alcohol waardoor je alleen maar uitdroogt. Je huid verzet zich hier tegen en gaat meer talg aan maken. Gevolg is een onzuivere huid met puistjes. Don't use it. Ever.

 

Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik ze graag en help ik je met liefde <3 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.